Plantaže tartufa na sadnicama leske predstavljaju vrlo unosnu investiciju kroz dva veoma tražena poljoprivredno-prehrambena artikla - Tartuf i Lešnik i to kao dva proizvoda sa jedne plantaže

Translate

April 2014
Mo Tu We Th Fr Sa Su
31 1 2 3 4 5 6
7 8 9 10 11 12 13
14 15 16 17 18 19 20
21 22 23 24 25 26 27
28 29 30 1 2 3 4

Kako doći do plantaže tartufa i koja je dobit

GREEN LABORATORIES LTD je kompanija osnovana 19.01.2004 u Londonu u Engleskoj, a sada je registrovana i sa sedištem u Beogradu kao kompanija za Balkanske zemlje.
Na Balkanu, kompanija GREEN LABORATORIES, preko Filijale u Beogradu, osniva mrežu potencijalnih saradnika za jedno od najvećih ulaganja u hranu visokog kvaliteta širom Evrope.
Projekat na Balkanu ce biti pilot-projekat za dalje proširivanje istog proizvoda na drugim kontinentima.
Na osnovu prijave zainteresovanih poljoprivrednih gazdinstava, kompanija obezbeđuje izradu Elaborata (prateće tehničke dokumentacije neophodne za primenu projekta), nakon čega se potpisuje ugovor o plantažnom gajenju tartufa između kompanije i poljoprivrednog gazdinstva, nakon čega i formalno počinje saradnja. Ugovor se potpisuje na dvadeset godina sa mogućnošću produžetka saradnje. Kompanija će u saradnji sa lokalnom samoupravom i proizvođačima organizovati edukaciju za plantažno gajenje tartufa i kontrolisati pravilnost radova na plantažama.
Poljoprivredni proizvođači, na osnovu Elaborata i stručne pomoći obezbeđene od strane Poslovnice kompanije, vrše pripremu i obradu zemljišta, a kompanija obezbeđuje visokokvalitetne, sertifikovane, bezvirusne sadnice leski sa tartufima, proizvedene u najsavremenijim svetskim laboratorijama.
Poljoprivredna gazdinstva su u obavezi da se domaćinski ophode prema plantaži i u tom slučaju prinosi, a samim tim i prihodi su maksimalni i uz minimalnu cenu početnih ulaganja plantažno gajenje tartufa na leskama postaje vrlo unosan biznis.
Ugovorom se kompanija obavezuje na dvadesetogodišnji otkup celokupnog roda, i lešnika i tartufa, po svetskoj ceni u momentu berbe (cena formirana na berzi) i isplatu zarade u roku od 30 dana od dana berbe. Kompletnu berbu, odnosno sakupljanje tartufa radi stručni tim obezbeđen od kompanije. Prihod sa plantaže se deli tako da poljoprivredno gazdinstvo dobija 70 %, a kompanija 30 % ukupnog prihoda sa plantaže. Plantaža je ekonomski isplativa do 50 godina. Svetska potreba za tartufima je višestruko veća od ponude, pa ne postoji rizik da tartufi ne budu i u budućnosti najtraženiji poljoprivredni artikal.
Realizacija projekta je predviđena tako da obuhvati veći broj poljoprivrednih gazdinstava, u proseku sa oko 20 ari (predviđena površina za pokretanje proizvodnje), kako bismo dali šansu i manjim poljoprivrednim gazdinstvima, ali time ne isključujemo mogućnost proizvodnje i na većoj površini (par hektara) ukoliko gazdinstvo ispunjava potrebne uslove.

Plantaže tartufa na sadnicama leske mogu se okarkterisati kao veoma unosna investicija. I pored toga što u prve tri godine svoga razvoja nema profita, kasniji prinosi će sve to višestruko nadoknaditi. U prvim godinama kada nema prinosa od leske i tartufa, zemljište između redova leske može se iskoristiti za gajenje krastavaca, tikvica, mladog krompira i drugog povrća. U četvrtoj godini počinju prinosi i od lešnika i od tartufa. Proizvodnja je simbolična, ali svake godine se udvostručuje. Između osme i desete godine dostiže maksimum, koji se održava sledećih 30-40 godina. Plantaže tartufa donose prihode 40-50 god. Kako je plantažno gajenje tartufa moguće samo pod određenim klimatskim uslovima, a Srbija ima za to uslove, mi smo se odlučili da početak jednog veoma obimnog posla započnemo u Srbiji. Odlučili smo da to započnemo kao PORODIČNI BIZNIS i da se veličina tih plantaža kreće već od 10 – 20 ari, kako bi što veći broj domaćinstava uzeo učešća i obezbedio sebi potrebnu finansijsku dobit.

KALKULACIJA DOBITI NA PARCELI OD 20 ari ZA PLANTAŽU TARTUFA NA SADNICAMA LESKE

Sadnice leske sade se na razmaku od 4 x 5 metara, tako da je hranidbeni prostor biljke 20 m2. Na plantaži od 20 ari može se zasaditi 100 sadnica. U kalkulaciju je uračunata dobit i od lešnika i od tartufa. Očekivani prinosi lešnika su 3 – 5 kilograma, a tartufa 100 – 300 grama po sadnici. Prvi rod se očekuje posle 3 godine (u četvrtoj godini), a maksimalni prinosi od 8. do 10. godine. Plantaža tartufa daje prinos 40-50 godina sa 30-tak god. maksimalnih prinosa. Kalkulacija je urađena sa minimalnim prinosima i minimalnim cenama proizvoda na svetskom tržištu. Očekivane prosečne vrednosti prinosa i cena izračunatu dobit još povećavaju.

U prvom rodu (nakon 3 godine) kalkulacija prihoda je sledeća:

lešnik:
3 kg x 100 sadnica = 300 kg x 5 evra/kg = ...................................1.500,00 evra

tartufi: 150 grama x 100 sadnica = 15 kg x 1.000 evra/kg = ..........................15.000,00 evra
UKUPNO: 16.500,00 evra
U periodu maksimalnog roda (10-ta do 30-ta godina) kalkulacija prihoda je sledeća:

lešnik:
5 kg x 100 sadnica = 500 kg x 5 evra/kg = ....................................2.500,00 evra

tartufi: 250 grama x 100 sadnica = 25 kg x 1.000 evra/kg = ...........................25.000,00 evra
UKUPNO: 27.500,00 evra
Ako odbijemo troškove održavanja, koji su minimalni u odnosu na prihode, možemo zaključiti sledeće:
seosko domaćinstvo koje ima plantažu tartufa veličine 20 ari, u vremenskom periodu 40 - 50 godina, obezbedilo je svojoj porodici najmanji mesečni prihod 1.200 do 2.000 evra. radeći na svome imanju kod svoje kuće sa najviše dve radno sposobne osobe.

Gajenje tartufa na sadnicama leske je vrlo unosna investicija  jer ne postoji poljoprivredna kultura koja donosi ovakve prihode uz zagarantovan višegodišnji otkup.

Rok za podnošenje zahteva za jesenju sadnju 2013. je istekao 13. septembra. Svi zainteresovani proizvođači nam mogu dostaviti kompletnu dokumentaciju sa popunjenim zahtevom za izradu projekta (videti stavku SPISAK DOKUMENTACIJE) do 20. oktobra, gde postoji sansa da se obezbede sadnice, odnosno pokrene proizvodnja. U slučaju da ne bude bilo dodatnog kontigenta, dokumentacija ostaje za isporuku sadnica u narednoj jesenjoj sadnji. Sve dodatne informacije na telefon 060/70-30-312

Naša ideja

Biznis budućnosti organizovan kao porodični biznis.

Prihodi

1 200 - 2 000 evra mesečno.

Planovi

Najveća mreža poljoprivrednih proizvođača na Balkanu.

Ciljevi

1 000 000 sadnica godišnje.